For fagpersoner
Det er vigtigt, at du ikke går alene med dine tanker, hvis du er bekymret for, om en borger er udsat for negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter. Det kan fx være, hvis du er sagsbehandler, kontaktperson, jobkonsulent, klubpædagog, lærer, integrationsmedarbejder eller lignende.
Her er en guide til hvor du kan henvende dig med eventuelle bekymringer, alt efter om borgeren er over eller under 18 år.
Etnisk konsulentteam
Etnisk Konsulentteam hjælper fagpersoner i Københavns Kommune med sparring, konfliktmægling, trusselsvurderinger og undervisning i æresrelaterede problemstillinger.
I teamet sidder også tre sikkerhedskonsulenter, som, udover at yde generel sparring om æresrelaterede konflikter, kan handle i konkrete sager.
Telefon: 33 17 28 08 eller 33 17 28 09 (inden for normal kontortid).
Børn og unge under 18 år
Nogle tegn på generel mistrivsel kan også være tegn på negativ social kontrol. Det er derfor vigtigt både at være opmærksom på generel mistrivsel og mere konkrete tegn på, at et barn eller en ung er udsat for negativ social kontrol eller en æresrelateret konflikt.
Tegn på negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter, kan fx være hvis barnet/den unge giver udtryk for:
- overvågning af computer/telefon
- kontrol af påklædning, socialt liv, fritidsaktiviteter, færden og valg af venner
- ikke at kunne bestemme over egen krop og seksualitet.
Hvad kan du gøre?
Vis alle
Akutte henvendelser
Hvis din henvendelse er akut (fx hvis du har mistanke om, at barnet eller den unge er i risiko for at blive udsat for vold, sendt ufrivilligt ud af landet mv.), kan du inden for normal kontortid henvende dig telefonisk til de styrkede modtagelser i Socialforvaltningens Borgercenter for Børn og Unge:
- Amager: 33 17 23 37
- Brønshøj-Husum-Vanløse: 33 17 47 10
- City-Østerbro: 33 17 49 20
- Nørrebro-Bispebjerg: 33 17 40 15
- Valby-Vesterbro-Kgs. Enghave: 33 17 55 04.
Uden for normal kontortid, kan du henvende dig til Den Sociale Døgnvagt på telefon: 33 17 33 33 eller via deres hjemmeside.
Ved generel bekymring
Ved mindre akutte bekymringer, kan du sende en skriftlig underretning til Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge via underretningsblanketten på Københavns Kommunes hjemmeside.
Voksne over 18 år
Nogle bekymringstegn, der gælder for børn og unge, vil også gælde for voksne, men ikke alle. Nedenfor er der nogle tegn, som kan være grund til bekymring for, om en borger over 18 er udsat for en æresrelateret konflikt eller negativ social kontrol.
- Ægtefælle eller andet familiemedlem vil bestemme over deltagelse på arbejdsmarkedet/uddannelse, herunder bestemme uddannelse, praktik- eller arbejdssted
- Må eller tør ikke at have venner uden for familien og netværket samt deltage i aktiviteter med det modsatte køn
- Familien/ægtefællen overvåger og kontrollerer adfærd og sociale aktiviteter, dette gælder også på telefonen og sociale medier
- Oplever at blive holdt øje med i offentlige omgivelser, fx skole, arbejde, boligområde
- Føler pres til at handle på en bestemt måde, fx trues med at miste sin opholdstilladelse, forældrerettigheder eller adgang til børn.
Hvad kan du gøre?
Vis alle
Akut brug for hjælp
Ved tilfælde af vold eller trusler om vold, kan du kontakte følgende:
- Politiet på telefon 114
- Hjemløse- og Udsatteenheden i Socialforvaltningens Borgercenter Voksne på telefon: 33 17 41 22 (hverdage fra 10-13).
- Den Sociale Døgnvagt på telefon: 33 17 33 33.
- Krisecentre.
Generel bekymring
Hvis du har en generel og mindre akut bekymring, kan du henvise borgeren til Hjemløse- og Udsatteenheden i Socialforvaltningens Borgercenter Voksne, hvor borgere, der er udsat for en æresrelateret konflikt, kan få gratis rådgivning og få udarbejdet en handleplan, der indeholder en risikovurdering og overvejelser om støttemuligheder.